Caotico Totale

Caotico Totale

1024 792 Ramon

En dan is het net over half tien ’s avonds, drinken we een laatste biertje en kijken elkaar aan met grote versufte ogen met beide dezelfde vraag… Wat vinden we hier nu van? Het korte antwoord is: Geweldig, het langere antwoord probeer ik hieronder op een visualiserende manier uit te leggen.

Het was gisteren duidelijk, ons zuidelijkste en ook gestelde doel van onze Odyssey moet Napels worden en nadat we gisteren beschikbaarheid en temperatuur hadden gecheckt en er een nachtje over hebben kunnen slapen, is die mening ook niet veranderd en zo verlaten we rond een uur of half twaalf, na een goed ontbijt, het slaperige Pitigliano om een uur lang via B wegen de A1 te bereiken richting Rome en vervolgens Napels, een snelweg die een stuk rustiger wordt nadat we Rome achter ons laten. Een ongeluk gooit wat roet in het eten, maar we bereiken de stadsgrenzen een kwartier later dan gepland en dat had een stuk slechter gekund.

Maar zodra we de snelweg verlaten begint, net als bij de besnorde loodgieter, het avontuurtje in het avontuur. En net als die avontuurtjes van Mario, is het allemaal chaotischer en gevaarlijker, dan zijn normale Odyssey. Bij Mario werkt de zwaartekracht andersom, is rechts eigenlijk links en komen de gevaren van alle kanten. En mensen, Napels is niet heel veel anders. Verkeersregels en borden zijn er om juist niet te volgen, claxonneren en schelden is standaard en, net als bij Mario, komen de auto’s, scooters, mensen van alle kanten en concluderen we ook nog eens dat wij in de enige auto rijden zonder schade. totale chaos, oftewel “Caotico Totale”.

Gelukkig rijdt Robert, want anders was ik al lang de auto uitgestapt om even al flink scheldend en druk gebarend met de handen ruzie te maken, maar in feite rij ik net zo hard mee, want twee paar ogen is in de chaos dat Napels heet geen sinecure en eigenlijk hadden we er nog een paar bij kunnen gebruiken. Apple kaarten doet hard zijn best om ons naar de juiste parkeergarage te brengen, maar doet dit niet goed genoeg, want we, wat schattig van ons, willen de verkeersregels opvolgen. Uiteindelijk rijden we ook maar eenrichtingswegen in, net als de gemiddelde Napolitaan om de garage te bereiken, maar niet voordat we onze auto hebben moeten manoeuvreren door nauwe straatjes met terrasjes, die de nabijheids-signalering van onze Benz volledig van slag weet te brengen.

Nadat we eenmaal de auto achter ons hebben gelaten en al puffend, de stijle straten van Napels beklimmen om ons appartement te vinden is de chaos misschien nog wel nog erger. Je wordt ingehaald door honderden scooters die al claxonnerend een baan proberen te vinden tussen wandelaars en auto’s.

Pas vandaag hebben we het appartement geboekt, terwijl Robert aan het rijden was. Beide hebben we de foto’s bekeken en we zijn er van overtuigd dat het een geweldig luxe appartement is van meer dan 60 vierkante meter, maar we hebben ook gelezen dat je even moet wennen aan de omgeving. En daar is geen woord aan gelogen, want naarmate we het adres naderen zien we het ware Napels. We resideren in het Spaanse kwartier, ooit de plek van de Spaanse soldaten in de middeleeuwen, later de plek van de maffia, hoeren en pooiers, maar tegenwoordig de hipste wijk van Napels. Alleen heeft het arme Napels nog geen poging gedaan om de wijk echt op te knappen. En terwijl we worden begroet door onze gastheer, zien we veel vuil liggen en is de façade van het gebouw van ons appartement zoals het waarschijnlijk was gedurende de Tweede Wereldoorlog, met de nodige toegevoegde smog en graffiti. En die geur wat, wat is toch die typerende geur?

En ook het trappenhuis levert toch wat fronsen op, maar de gastheer is een vriendelijke kerel, die de deuren van het appartement opent en achter al die armoe aan de buitenkant zit inderdaad een geweldig luxueus appartement.

Maar net als nu kijken, we elkaar toch wel versuft aan en vragen we ons af, is dit wat we willen. En, sorry voor de foute opmerking, een beetje bier helpt dan gewoon. Een biertje die we hebben verdiend vanwege een veilige rit zonder deuken en ,zoals zo vaak, het helpt om door de zure appel te bijten en we trekken er op uit om de Spaanse wijk al lopend te ontdekken en, eigenlijk…. Eigenlijk is het gewoon geweldig! De chaos is niet minder, als je 10 seconden lang geen claxon hoort of geen scooter ziet, moet er echt wel wat mis zijn. De mensen zijn vriendelijk, gewoon aardig, de biertjes smaken en we lachen om het temperament van dit rare volkje.

En weet je nog die geur….. Dat is de geur van de gewassen kleding die overal compleet nat aan de straatzijde van het balkon wordt gehangen. En daarmee is Napels misschien we de vieste en schoonste stad van deze wereld, want de straten zijn goor vol met afval, maar op vijf lagen boven diezelfde stad hangt overal kletsnatte was te drogen.

En dan, dan rest ons nog een ding. Pizza! En er is geen straat zonder pizzeria. Dit is de stad van de pizza en pizza zoals de oude Romeinen dat hebben bedoeld. Want de pizzabodem was 2000 jaar geleden bedoeld als een bord en ik heb een bord (pizza) gevuld met een soort uien en vlees wat echt smaakte als uiensoep en Robert had een pizza in de vorm van een bord gevuld met een tomaten/gehakt saus en de rand van het was ook nog eens gevuld met kaas.

En dan is het negen uur ’s avonds, zijn we echt wel een beetje uitgeteld, zijn onze hersenen in een soort van totale chaos, maar met het raam open, al luisterend naar de claxons, de scooters en al het andere wat Napels brengt, zijn we meer dan blij met onze juiste besluiten qua bestemming en appartement.

Vandaag alleen maar een foto van één van onze pizza’s en morgen gaan we de stad ontdekken en zullen er meer dan genoeg foto’s komen.

En weet je wat, zo vlak voor het slapen gaan, ga ik gewoon Mario Odyssey spelen; een stuk rustgevender dan de drukke stad Napels, maar net zo leuk!

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
4 reacties
 • Martin van Mierlo 31 augustus 2021 om 19:30

  Ha mannen, interessant om te zien dat jullie al een beetje voorwerk doen voor Meintje en ik zei de gek… Wij gaan medio oktober ook nog naar het zuiden van Italië. wij doen eerst de oostkant (vliegen op Bari) en dan naar de westkant en vliegen terug van Napels. wij hebben alleen geen appartement in Napels maar op veilige afstand van de stad maar wij zijn dan ook wat ouder en minder hip….
  Veel plezier daar nog en ik neem aan dat Pompei de komende dagen ook nog op het programma staat? Groeten, Martin en Meintje

  • Hey Martin en Meintje, leuk dat jullie zo af en toe meeleest. Zoals jullie in het volgende verhaal kunnen lezen zijn we inderdaad naar Pompei geweest, maar hebben wij, iets jongere ouderen, Napels verlaten. Het was Goethe die schreef: Napels zien en dan sterven. Wij zeggen Napels overleven en de rest gelukkig nog kunnen zien. Maar Napels beleef je en, dat zou ik zeker een dagje doen. Groeten Robert en Ramon

 • Sylvia van den Ancker 1 september 2021 om 06:23

  Wat een heerlijke verhalen….❤️

Laat een bericht achter

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
Volg ons ook via...

   Deze site is met veel liefde, enthousiasme en lol gemaakt door ons vanaf juni 2006. Al het materiaal is door ons, of anders aangegeven, geschreven, geschoten en gefilmd. Wij hopen dat je dat respecteert en indien je het toch gebruikt naar onze website wil verwijzen.

   Robert Zwijnenberg & Ramon van Biljouw

   Credits

   Website
   Euthemians / Ontwerp thema Anemos / het support team van Euthemians

   Muziek

  • Boston Legal Theme / door Danny Lux / route 2006

  • Route 66 / van Michael Dougherty / door John Mayer / route 2007

  • Firefly Theme / van Greg Edmonson / door Sonny Rhodes / route 2008

  • Dallas Theme / van Jerold Immel / route 2009

  • Entourage Theme (Superhero) / door Jane's Addiction / route 2010

  • CSI Miami Theme (Won't get fooled again) / van Pete Townshend / route 2010

  • Road to Nowhere / door Jetty Road / route 2011

  • Angry Bird Theme / Rovio / Badlands video.

  • North and South divide / van Pastiche / route 2012

  • Wild Wild West / van Will Smith / route 2013

  • Californication Theme / van Tree Adams & Tyler Bates / route 2014

  • NCIS New Orleans Theme / van John Lee Hooker / door Big Head Todd / route 2015

  • California Dreamin' / van John & Michelle Phillips / door Sia & Armin / route 2016

  • Streets of San Francisco Theme / van Patrick Williams / Entering SF on the 101 video.

  • Daybreak / van Overwerk / route 2017

  • Crystallize / van Lindsey Stirling / A New York State of Mind video

  • A Moment Apart / van Odesza / route 2018

  • Heaven / van Avicii / route 2019

  • Heaven / van Avicii / the lower 48

  • A Moment Apart / van Odesza / wildlife bingo

  • Disclaimer

   Het is niet onze bedoeling om enig auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor publicatie, zonder deze te noemen in bovenstaande credit lijst. Het kan voorkomen dat, ondanks de zorgvuldigheid en oprechte bedoelingen, een copyrighthouder toch meent dat zijn/haar belangen worden geschaad. In dat geval verzoeken we je om via een bericht contact met ons op te nemen. Indien het bezwaar redelijk en/of begrijpelijk is zal het betreffende materiaal worden verwijderd.

    Wie zijn wij

    Wij zijn Robert Zwijnenberg en Ramon van Biljouw die onze vakantieavonturen bij houden op dit website-adres:

    https://www.sowediscover.nl.

    Welke gegevens verzamelen we en waarom

    Reacties
    We verzamelen informatie over bezoekers die reageren op onze website en we gebruiken daarvoor de  Akismet anti-spam service. De informatie die we verzamelen hangt af van hoe de gebruiker Akismet heeft ingesteld voor de site, maar normaliter zit hier het IP adres van de reageerder, user agent, referrer en website URL (met ook andere informatie zoals naam, gebruikersnaam, e-mail adres en deze reactie zelf) bij.

    Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar service als je dit gebruikt. De privacybeleidspagina kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

    Media
    Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen upload met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de website kunnen de afbeeldingen van de website downloaden en de locatiegegevens inzien.

    Contactformulieren
    Als je contact opneemt met ons opneemt dan worden jouw naam en e-mail adres opgeslagen en verstuurd naar ons e-mail adres.

    Cookies
    Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of we je naam, je e-mailadres en website in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor jouw gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

    Ingesloten inhoud van andere websites
    Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud tonen. Bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagd zich exact hetzelfde als alsof de bezoeker deze andere heeft website bezocht.

    Deze websites kunnen data over jou verzamelen, cookies gebruiken, tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die website.

    Google Analytics, Fonts, Maps en Video's
    Wanneer je onze website bezoekt dan wordt dit niet gevolgd door Google Analytics of een ander soortgelijke service. Jouw voorkeuren voor het gebruik van Google Fonts, Maps en Video's kan je in de settings aan- of uitzetten. Ze staan standaard op aan.

    Jouw informatie/data

    Met wie we jouw data delen
    Daar zijn we simpel en duidelijk in: Wij delen jouw data/informatie niet.

    Hoe lang we jouw data bewaren
    Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

    Voor gebruikers die geregistreerd op onze website (indien van toepassing), bewaren we ook persoonlijke informatie in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen hun persoonlijke informatie bekijken, wijzigen of verwijderen op ieder moment (de gebruikersnaam kan niet gewijzigd worden). Website beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en wijzigen.

    Welke rechten heb je over je data
    Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke data die we van je hebben, inclusief alle data die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we enige persoonlijke data die we van je hebben verwijderen. Dit bevat geen data die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

    Waar we jouw data naartoe sturen
    Als je een reactie plaatst op deze website dan sturen we deze eerst naar een automatische spandetectie service.

    Onze contactinformatie

    Indien je contact met ons wilt opnemen over welk onderwerp dan ook open dan het contact formulier

    Hoe we jouw informatie/data beveiligen

    Wij zullen te allen tijden onze site, de software en hardware altijd up-to-date en houden, zodat jouw informatie/data veilig is. Helaas leven we in een wereld dat onze welwillendheid soms te laat kan zijn. Daarnaast wordt alle informatie/data via een valide SSL beveiligingcertificaat naar onze site verstuurd.

     Privacy Settings

     Als je onze website bezoekt, dan kunnen wij informatie van je opslaan, meestal in de vorm van cookies van andere partijen. Op deze pagina kan je aangeven wat jouw voorkeuren zijn. Maar als je er voor kiest om de opties niet te selecteren, dan kies je ervoor om deze reiswebsite te ervaren zonder kaarten en filmpjes en wordt het geheel visueel onaantrekkelijk gemaakt door het font: Times New Roman (juk). Maar de keuze is aan jou natuurlijk. Lees voor dat je een keuze maakt wel eerst de kleine lettertjes door. Deze kan je lezen door privacy te klikken onderaan op elke pagina van deze website.

     Activeer/deactiveer Google lettertypes
     Activeer/deactiveer Google maps
     Activeer/deactiveer het insluiten van videos

     Onze website gebruikt cookies, voornamelijk afkomstig van services van andere partijen. Selecteer uw privacy voorkeuren en/of geef ons uw akkoord.