LXXIX

LXXIX

1024 768 Ramon

Mijn voorliefde voor geschiedenis zal geen verassing zijn (bewuste spelfout voor dit verhaal). Zo hebben de verhalen uit de geschiedenisboeken en maatschappijleer l mij mateloos geïnteresseerd. Ik las ze altijd vooruit en wist het eigenlijk wel op het moment dat het echt behandeld werd door de leraar. I know, beetje uitsloverig is het wel. Maar op deze manier zijn er in mijn beleving fascinerende plekken ontstaan die ik graag gedurende mijn leven heb bezocht en wil bezoeken.

Gedurende al de verhalen van deze media is de meest in het oog springende, Dallas, waar we onze reis begonnen in 2009 om de plek waar JFK op 22 november 1963 werd vermoord vanuit de schoolboekhandel door Lee Harvey Oswald. Een feit wat nog steeds wordt betwist, niet de dood van Kennedy, maar hoe het gebeurd is. Laten we daar hier nu niet over discussiëren. Een andere plek is Hiroshima en het Manhattan project, je kan er allemaal over lezen op deze website.

Want de gebeurtenissen van de plek van vandaag staan ook al ter discussie. Niet zo zeer hoe, maar vooral wanneer. Was het 1 dag na mijn verjaardag 24 augustus, of was het omrekenend, vanwege de Romeinse 10 maanden kennende jaren, toch op de verjaardag van m’n vader, 17 oktober.

Het maakt niet uit, het gaat om die “ene berg” van gisteren die dood en verderf weet te verspreiden via as en lava in het jaar 79 Anno Domini, op z’n Romeins, LXXIX, en op z’n Nederlands 79 na de geboorte van Christus (ik geloof niet in God, maar ik geloof echt dat er rond dat jaar een verlicht persoon is geboren).

Terug naar de hoogtijdagen van het Romeinse rijk; het is groot, het Rooms-katholieke geloof wordt gezien als een splinter partij van de mensen die wonen in Judea, nu Israel. Het is de tijd vlak na Nero en er zijn al 10 jaar voor het jaar 79 problemen in de regio van de stad Neapolis en de berg genaamd Vesuvio. Het begint met een enorm zware aardbeving, waar de stad Pompeii hevig door wordt getroffen en 2 jaar later nogmaals, maar daarna vinden er lichte bevingen plaats en iedereen is bezig met de herbouw van de stad tot aan het moment ergens in het jaar 79, het jaar waar Keizer Titus regeert over het grote Romeinse rijk.

De rest is geschiedenis. Echt geschiedenis, want de uitbarsting van de Vesuvius weet meerdere grote steden in de omgeving van de vulkaan te vernietigen in slechts twee, ja twee, dagen door het as eerst en later de lavastromen, Keizer Titus belooft hulp, iets wat niet komt en zo raken Pompeii en Hercaluneum op een of andere manier in de vergetelheid, een ramp waar naar alle waarschijnlijkheid 16.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Maar door al dat bloedhete as en die kokende lava wordt een florerende stad beter geconserveerd dan Rome en het wordt 1600 jaar later een beetje ontdekt en rondom 1750 gaat de significantie van deze bijzonder geconserveerde plek de geschiedenisboeken in. Maar ook nu worden er nog steeds ontdekkingen gedaan.

En net als JFK, Hiroshima en ooit mogelijk, de piramiden en de vallei der koningen, behoort deze plek tot een van die plaatsen die ik wil bezoeken als het kan. En dat doen we vandaag. Vink. We ontbijten, drinken en dineren vandaag, maar hetgeen, het enige, wat relevant is vandaag zijn de foto’s van deze bijzondere plek.

Het is het jaar 79 na Christus en dit is Pompeii, een florerende stad gelegen aan de berg, vulkaan, genaamd de Vesuvius. Wat een beleving, wat een ervaring en wat een top dag gedurende onze Odyssey. En daarmee had dit verhaal te einde moeten zijn, maar het wordt vervolgd na de foto’s van deze dag.

De Foto's

Zoals hier boven staat had ik het eigenlijk al de dag voor het bezoek Pompeii bedacht, maar het is anders gelopen dan we hadden verwacht. Niet het bezoek aan Pompeii want dat hebben we gedaan, zoals je kan zien.

Nee de omstandigheden hoe we dit hebben aangevlogen is volledig anders geworden. We zouden het vanuit Napels doen, met de metro en weer terug, maar, of het nou het eten van gisteren, de drukte, het lawaai, de warmte was of misschien we een combinatie, maar ik vind Napels niet meer zo fijn en daarom besluiten we de stad te verlaten om ons te verplaatsen naar het nog bestaande dorpje Pompei.

Dus eerst de auto ophalen uit de parkeergarage waar maar liefst drie medewerkers misschien wel 10 auto’s verplaatsen zoals een schuifpuzzel om vervolgens de Benz zonder schade de garage ui te rijden. Vervolgens weer doldwaze rit naar Pompei, Een korte rit van 25  minuten, maar we bulderen van lachen om het ongeduld van deze Italianen, die al beginnen te claxonneren als het stoplicht wel 0.1 seconde op groens staat.

En zo bereiken we aan het begin van de middag ons resort en het is er oorverdovend stil. Heerlijk. Gelukkig was de kamer gereed, zodat we ons konden installeren en ik twee uurtjes probeer te slapen om me op te laden voor het hoogtepunt van deze dag. En het is echt een hoogtepunt, hoe groots is het en hoe goed is de oude stad bewaard gebleven.

Maar na twee uur voelt het alsof de stenen onder- en de zon boven ons dezelfde temperaturen hebben bereikt als het lava toen en verzoeken we de verkoeling van het resort weer op. Ik weer in bed en Robert aan het zwembed.

En als dan aan het begin van de avond het luchtalarm afgaat, denk je toch: “Het zal toch niet?” Nee, niks gebeurt, maar we hebben de laatste drie dagen toch vrijwillig gebivakkeerd om de gevaarlijkste vulkaan ter wereld en men verwacht dat deze ergens gedurende deze decade kleinschalig zal uitbarsten. En gevaarlijk betekent hier het verlies van mensenlevens, want in het gebied rondom de Vesuvius wonen toch 700.000 mensen.

We sluiten de avond af in het restaurant van het resort, waar we net als de lunch, heerlijk hebben gegeten. Het wordt niet al te laat en ik hoop dat ik me morgen beter voel.

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
2 reacties
 • Hoi jongens wat een prachtige verhalen en foto’s weer, echt ongelofelijk hoe die stad bewaard is gebleven, snap ook dat jullie weer verkast zijn en weg uit het vieze en luidruchtige Napels het is tenslotte vakantie hè
  Liefs en een fijne tijd nog
  Gerard en Trudy

  • Hoi pa en ma, mooie dagen leveren mooie verhalen op. Napels was een belevenis, maar twee dagen bleek genoeg. Nu zitten we alweer veel noordelijker in een net zo mooi gebied; Toscane en met name de plaats Lucca.

   Alle liefs terug en tot snel. ❤️ Robert en Ramon

Laat een bericht achter

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | ❤️ travel

Alle verhalen van:Ramon
Volg ons ook via...

   Deze site is met veel liefde, enthousiasme en lol gemaakt door ons vanaf juni 2006. Al het materiaal is door ons, of anders aangegeven, geschreven, geschoten en gefilmd. Wij hopen dat je dat respecteert en indien je het toch gebruikt naar onze website wil verwijzen.

   Robert Zwijnenberg & Ramon van Biljouw

   Credits

   Website
   Euthemians / Ontwerp thema Anemos / het support team van Euthemians

   Muziek

  • Boston Legal Theme / door Danny Lux / route 2006

  • Route 66 / van Michael Dougherty / door John Mayer / route 2007

  • Firefly Theme / van Greg Edmonson / door Sonny Rhodes / route 2008

  • Dallas Theme / van Jerold Immel / route 2009

  • Entourage Theme (Superhero) / door Jane's Addiction / route 2010

  • CSI Miami Theme (Won't get fooled again) / van Pete Townshend / route 2010

  • Road to Nowhere / door Jetty Road / route 2011

  • Angry Bird Theme / Rovio / Badlands video.

  • North and South divide / van Pastiche / route 2012

  • Wild Wild West / van Will Smith / route 2013

  • Californication Theme / van Tree Adams & Tyler Bates / route 2014

  • NCIS New Orleans Theme / van John Lee Hooker / door Big Head Todd / route 2015

  • California Dreamin' / van John & Michelle Phillips / door Sia & Armin / route 2016

  • Streets of San Francisco Theme / van Patrick Williams / Entering SF on the 101 video.

  • Daybreak / van Overwerk / route 2017

  • Crystallize / van Lindsey Stirling / A New York State of Mind video

  • A Moment Apart / van Odesza / route 2018

  • Heaven / van Avicii / route 2019

  • Heaven / van Avicii / the lower 48

  • A Moment Apart / van Odesza / wildlife bingo

  • Disclaimer

   Het is niet onze bedoeling om enig auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor publicatie, zonder deze te noemen in bovenstaande credit lijst. Het kan voorkomen dat, ondanks de zorgvuldigheid en oprechte bedoelingen, een copyrighthouder toch meent dat zijn/haar belangen worden geschaad. In dat geval verzoeken we je om via een bericht contact met ons op te nemen. Indien het bezwaar redelijk en/of begrijpelijk is zal het betreffende materiaal worden verwijderd.

    Wie zijn wij

    Wij zijn Robert Zwijnenberg en Ramon van Biljouw die onze vakantieavonturen bij houden op dit website-adres:

    https://www.sowediscover.nl.

    Welke gegevens verzamelen we en waarom

    Reacties
    We verzamelen informatie over bezoekers die reageren op onze website en we gebruiken daarvoor de  Akismet anti-spam service. De informatie die we verzamelen hangt af van hoe de gebruiker Akismet heeft ingesteld voor de site, maar normaliter zit hier het IP adres van de reageerder, user agent, referrer en website URL (met ook andere informatie zoals naam, gebruikersnaam, e-mail adres en deze reactie zelf) bij.

    Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar service als je dit gebruikt. De privacybeleidspagina kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

    Media
    Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen upload met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de website kunnen de afbeeldingen van de website downloaden en de locatiegegevens inzien.

    Contactformulieren
    Als je contact opneemt met ons opneemt dan worden jouw naam en e-mail adres opgeslagen en verstuurd naar ons e-mail adres.

    Cookies
    Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of we je naam, je e-mailadres en website in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor jouw gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

    Ingesloten inhoud van andere websites
    Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud tonen. Bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagd zich exact hetzelfde als alsof de bezoeker deze andere heeft website bezocht.

    Deze websites kunnen data over jou verzamelen, cookies gebruiken, tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die website.

    Google Analytics, Fonts, Maps en Video's
    Wanneer je onze website bezoekt dan wordt dit niet gevolgd door Google Analytics of een ander soortgelijke service. Jouw voorkeuren voor het gebruik van Google Fonts, Maps en Video's kan je in de settings aan- of uitzetten. Ze staan standaard op aan.

    Jouw informatie/data

    Met wie we jouw data delen
    Daar zijn we simpel en duidelijk in: Wij delen jouw data/informatie niet.

    Hoe lang we jouw data bewaren
    Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

    Voor gebruikers die geregistreerd op onze website (indien van toepassing), bewaren we ook persoonlijke informatie in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen hun persoonlijke informatie bekijken, wijzigen of verwijderen op ieder moment (de gebruikersnaam kan niet gewijzigd worden). Website beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en wijzigen.

    Welke rechten heb je over je data
    Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke data die we van je hebben, inclusief alle data die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we enige persoonlijke data die we van je hebben verwijderen. Dit bevat geen data die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

    Waar we jouw data naartoe sturen
    Als je een reactie plaatst op deze website dan sturen we deze eerst naar een automatische spandetectie service.

    Onze contactinformatie

    Indien je contact met ons wilt opnemen over welk onderwerp dan ook open dan het contact formulier

    Hoe we jouw informatie/data beveiligen

    Wij zullen te allen tijden onze site, de software en hardware altijd up-to-date en houden, zodat jouw informatie/data veilig is. Helaas leven we in een wereld dat onze welwillendheid soms te laat kan zijn. Daarnaast wordt alle informatie/data via een valide SSL beveiligingcertificaat naar onze site verstuurd.

     Privacy Settings

     Als je onze website bezoekt, dan kunnen wij informatie van je opslaan, meestal in de vorm van cookies van andere partijen. Op deze pagina kan je aangeven wat jouw voorkeuren zijn. Maar als je er voor kiest om de opties niet te selecteren, dan kies je ervoor om deze reiswebsite te ervaren zonder kaarten en filmpjes en wordt het geheel visueel onaantrekkelijk gemaakt door het font: Times New Roman (juk). Maar de keuze is aan jou natuurlijk. Lees voor dat je een keuze maakt wel eerst de kleine lettertjes door. Deze kan je lezen door privacy te klikken onderaan op elke pagina van deze website.

     Activeer/deactiveer Google lettertypes
     Activeer/deactiveer Google maps
     Activeer/deactiveer het insluiten van videos

     Onze website gebruikt cookies, voornamelijk afkomstig van services van andere partijen. Selecteer uw privacy voorkeuren en/of geef ons uw akkoord.