Houston, we don’t have a problem

Houston, we don’t have a problem

960 1280 Ramon

De Film: Man on the Moon

Het eerste woord vanaf de maan was……Houston. Wij hebben vandaag een waanzinnige dag gehad bij het hoofdkwartier van de ruimteorganisatie NASA. Eén van de hoogtepunten was toch wel ons bezoek aan Mission Control, de ruimte waarvan uit de Apollo missies naar de maan werden gecontroleerd. Hier een korte impressie.

Gisteren was het niet al te laat en vandaag hebben we een leuk programma voor de boeg. We gaan namelijk naar het Johnson Space Center; het hoofdkwartier van ruimtevaartorganisatie NASA. We hebben onze vakantie weer goed voorbereid en hebben al ergens in februari een VIP tour gepland, genaamd: Level 9. Nu zijn we niet al te naïef en hebben al eerdere ervaringen met VIP tours en die ervaringen vielen vaak tegen, dus waren we gematigd enthousiast.

Rond een uur of negen zijn we vertrokken vanuit ons hotel om naar het Space Center te rijden. Houston is een drukke stad, met veel file’s dus hebben we twee uur voor een trip van één uur gerekend. Maar het viel allemaal erg mee en rond een uur of 10 waren we dan ook al ter plekke. Bij de lokale Starbucks hebben we een bak koffie en een broodje gegeten, waarna we onze auto hebben geparkeerd en naar het visitors center zijn gelopen.

Eenmaal binnen kregen we een VIP pas om en de instructie om half 12 ergens te verzamelen. Tot die tijd hebben we het center bekeken, wat voornamelijk bestond uit vermakelijk entertainment met betrekking tot alles wat te maken heeft met NASA. Zo hebben we beide nog geprobeerd een Space Shuttle te landen, waarbij Robert het een stuk beter deed dan ik (gelukkig maar; zijn z’n vlieglessen niet helemaal voor niets).

Na een korte show over huidige en toekomstige missies van NASA zijn we naar het verzamelpunt gelopen en werden we bijna op tijd opgehaald. Ik hoop dat NASA iets beter qua timing is met bijvoorbeeld een lancering van een Space Shuttle.

Het bleek dat we met 10 personen in totaal de tour zouden gaan doen en in het speciale busje bleek dat er nog eens 2 Nederlanders deze tour zouden gaan doen. Op de vraag of ze de tour in het Nederlands wilden doen, werd helaas niet positief op gereageerd, maar iedereen vond het wel erg grappig.
Onze eerste stop was niet bijzonder interessant, maar wel lekker. We gingen met z’n allen lunchen in het bedrijfsrestaurant, waar iedereen op het terrein, inclusief de astronauten, hun broodje opaten.

Na de lunch werd het echt interessant en werden we gereden naar het grootste zwembad ter wereld. Dit zwembad wordt gebruikt om astronauten te trainen om te gaan met gewichtloosheid en reparaties uit te voeren in diezelfde toestand. In het water liggen op ware grote modellen van de Space Shuttle, het Internationale Space Station en bijvoorbeeld de Hubble telescoop. En we hadden geluk, want twee astronauten waren daadwerkelijk aan het oefenen aan het model van de ISS, waar ze later dit jaar naar toe worden gestuurd. Erg imposant, maar het wordt nog veel beter.

Want na een korte busreis kwamen we aan bij het gebouw waar Mission Control is gevestigd. Ik kan niet in een paar woorden uitleggen hoe onder de indruk we waren, dus laat ik het daar maar bij. Er zijn meerdere Control kamers. De eerste die we bezochten was diegene voor de Space Shuttle en hier was men volop bezig met de voor de lancering van aanstaande zaterdag, genaamd STS-127 (klik op de link voor meer info). Een missie naar het ISS. Nu mochten we uiteraard niet door de ruimte lopen, maar we zaten op de publiekstribune. Op de schermen zagen we live-beelden van de Shuttle en natuurlijk de beroemde countdown. Na een korte uitleg, kwam er iemand vanuit de kamer naar ons toe om wat meer te vertellen en hij wees ons er nog op dat er later op die dag een ceremonie zou plaatsvinden. Later meer hierover. Als laatste hebben we nog een paar mooie woorden mogen schrijven op een poster, die de crew van STS-127 veel succes wenst. Deze wordt in de control room gedurende de missie opgehangen.

Volgende Mission Control Room was de ruimte waar vanuit de ISS helemaal wordt gevolgd. Wauw…. Dit maak je toch niet elke dag mee en ook hier was iedereen druk bezig. We zagen de flight controller, capcom, al die termen die we kennen vanuit films zoals Apollo 13. Wij waren er bij.
En dan toch echt wel het hoogtepunt…… We mochten het oude mission control bezoeken, daar waar de beroemde woorden “Houston, the eagle has landed” of “Houston, we have a problem” met enige vertraging binnenkwamen. De plek waar alle Apollo missies werden gecontroleerd. En dit keer niet vanuit de publieksruimte, maar in de ruimte zelf. We hebben beide dan ook op de stoel gezeten van de flight controller.
Na deze adembenemende ervaring gingen we al weer naar de volgende….
Naast Mission Control is deze NASA locatie voornamelijk een trainingsfaciliteit. Nu bezochten we het gebouw met allemaal modellen op ware grote van alles wat NASA nu inde lucht heeft of de lucht in kan, maar dan boven water. Nu heb ik nog nooit een Space Shuttle in het echt gezien, maar meerdere malen op film en dat ziet er dan redelijk imposant uit. Maar in het echt, ondanks dat het een model is, ongelofelijk wat een apparaat en dan zaten de vleugels er nog geen eens aan.

Na deze, wederom indrukwekkende, ervaring gingen we terug naar Mission Control, want daar vond eerder genoemde ceremonie plaats. Nu voert het te ver om dat allemaal via deze blog uit te leggen, maar in het kort komt het er op neer dat na een succesvolle missie de crew van de shuttle naar mission control komt om de plaquette van de missie op te hangen aan de muur. In dit geval ging het om de crew van STS-125 (klik de link), die recent de Hubble telescoop heeft gerepareerd. En vervolgens wordt de plaquette van de huidige missie boven de deur gehangen. Wij waren er bij.

Als laatste hebben we “Rocket Park” bezocht, waar modellen staan van de Mercury en Gemini raketten staan en in een hangar een echte Saturnus raket ligt. Deze laatste is echt, hij zou gebruikt worden voor de missie Apollo 18. Maar door geldgebrek is deze missie afgeblazen.
Rondom kwart over vijf was ons bezoek afgerond en waren we moe maar voldaan. Iedereen die ooit Houston bezoekt, moet deze tour doen. Het is de $80 per persoon meer dan waard.

‘s Avonds hebben we chique gegeten in een restaurant vlak bij het hotel. En dat mag ook wel want morgen gaan we het gebied in waar al het eten of gebarbecued of gefrituurd wordt. Na een paar biertjes in de wijk Montrose zijn we naar huis gegaan en heerlijk gaan slapen.

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | love2travel | USA admirer despite Mr. #fakenews

Alle verhalen van:Ramon
Laat een bericht achter

Ramon

1970 | Living life only once | Boyfriend of Robert | Friends | Deventer | Proud 2B Dutch |  nerd | love2travel | USA admirer despite Mr. #fakenews

Alle verhalen van:Ramon
Volg ons ook via...

   Deze site is met veel liefde, enthousiasme en lol gemaakt door ons vanaf juni 2006. Al het materiaal is door ons, of anders aangegeven, geschreven, geschoten en gefilmd. Wij hopen dat je dat respecteert en indien je het toch gebruikt naar onze website wil verwijzen.

   Robert Zwijnenberg & Ramon van Biljouw

   Credits

   Website
   Euthemians / Ontwerp thema Anemos / het support team van Euthemians

   Muziek

  • Boston Legal Theme / door Danny Lux / route 2006
  • Route 66 / van Michael Dougherty / door John Mayer / route 2007
  • Firefly Theme / van Greg Edmonson / door Sonny Rhodes / route 2008
  • Dallas Theme / van Jerold Immel / route 2009
  • Entourage Theme (Superhero) / door Jane's Addiction / route 2010
  • CSI Miami Theme (Won't get fooled again) / van Pete Townshend / route 2010
  • Road to Nowhere / door Jetty Road / route 2011
  • Angry Bird Theme / Rovio / Badlands video.
  • North and South divide / van Pastiche / route 2012
  • Wild Wild West / van Will Smith / route 2013
  • Californication Theme / van Tree Adams & Tyler Bates / route 2014
  • NCIS New Orleans Theme / van John Lee Hooker / door Big Head Todd / route 2015
  • California Dreamin' / van John & Michelle Phillips / door Sia & Armin / route 2016
  • Streets of San Francisco Theme / van Patrick Williams / Entering SF on the 101 video.
  • Daybreak / van Overwerk / route 2017
  • Crystallize / van Lindsey Stirling / A New York State of Mind video
  • A Moment Apart / van Odesza / route 2018
  • Heaven / van Avicii / route 2019
  • Heaven / van Avicii / the lower 48
  • A Moment Apart / van Odesza / wildlife bingo

  • Disclaimer

   Het is niet onze bedoeling om enig auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor publicatie, zonder deze te noemen in bovenstaande credit lijst. Het kan voorkomen dat, ondanks de zorgvuldigheid en oprechte bedoelingen, een copyrighthouder toch meent dat zijn/haar belangen worden geschaad. In dat geval verzoeken we je om via een bericht contact met ons op te nemen. Indien het bezwaar redelijk en/of begrijpelijk is zal het betreffende materiaal worden verwijderd.

    Wie zijn wij

    Wij zijn Robert Zwijnenberg en Ramon van Biljouw die onze vakantieavonturen bij houden op dit website-adres: https://www.sowediscover.nl.

    Welke gegevens verzamelen we en waarom

    Reacties
    We verzamelen informatie over bezoekers die reageren op onze website en we gebruiken daarvoor de  Akismet anti-spam service. De informatie die we verzamelen hangt af van hoe de gebruiker Akismet heeft ingesteld voor de site, maar normaliter zit hier het IP adres van de reageerder, user agent, referrer en website URL (met ook andere informatie zoals naam, gebruikersnaam, e-mail adres en deze reactie zelf) bij.

    Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar service als je dit gebruikt. De privacybeleidspagina kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

    Media
    Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen upload met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de website kunnen de afbeeldingen van de website downloaden en de locatiegegevens inzien.

    Contactformulieren
    Als je contact opneemt met ons opneemt dan worden jouw naam en e-mail adres opgeslagen en verstuurd naar ons e-mail adres.

    Cookies
    Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of we je naam, je e-mailadres en website in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor jouw gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

    Ingesloten inhoud van andere websites
    Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud tonen. Bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagd zich exact hetzelfde als alsof de bezoeker deze andere heeft website bezocht.

    Deze websites kunnen data over jou verzamelen, cookies gebruiken, tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die website.

    Analytics
    Wanneer je onze website bezoekt dan wordt dit anoniem gevolgd door Google Analytics, op basis van je eigen instellingen kunnen wij dan zien uit welk land of stad je komt, maar ook welk type browser of operating systeem je gebruikt. Daarnaast zien we hoe lang en hoe vaak een gebruiker op de site is geweest. Nogmaals dit is volledig anoniem. We doen dit om te zien hoe vaak deze site wordt gebruikt. 

    Jouw informatie/data

    Met wie we jouw data delen
    Daar zijn we simpel en duidelijk in: Wij delen jouw data/informatie niet.

    Hoe lang we jouw data bewaren
    Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

    Voor gebruikers die geregistreerd op onze website (indien van toepassing), bewaren we ook persoonlijke informatie in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen hun persoonlijke informatie bekijken, wijzigen of verwijderen op ieder moment (de gebruikersnaam kan niet gewijzigd worden). Website beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en wijzigen.

    Welke rechten heb je over je data
    Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke data die we van je hebben, inclusief alle data die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we enige persoonlijke data die we van je hebben verwijderen. Dit bevat geen data die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

    Waar we jouw data naartoe sturen
    Als je een reactie plaatst op deze website dan sturen we deze eerst naar een automatische spandetectie service.

    Onze contactinformatie

    Indien je contact met ons wilt opnemen over welk onderwerp dan ook open dan het contact formulier

    Hoe we jouw informatie/data beveiligen

    Wij zullen te allen tijden onze site, de software en hardware altijd up-to-date en houden, zodat jouw informatie/data veilig is. Helaas leven we in een wereld dat onze welwillendheid soms te laat kan zijn. Daarnaast wordt alle informatie/data via een valide SSL beveiligingcertificaat naar onze site verstuurd.


     Privacy Voorkeuren

     Als je onze website bezoekt, dan kunnen wij informatie van je opslaan, meestal in de vorm van cookies van andere partijen. Op deze pagina kan je aangeven wat jouw voorkeuren zijn. Maar als je er voor kiest om de opties niet te selecteren, dan kies je ervoor om deze reiswebsite te ervaren zonder kaarten en filmpjes en wordt het geheel visueel onaantrekkelijk gemaakt door het font: Times New Roman (juk). Maar de keuze is aan jou natuurlijk. Lees voor dat je een keuze maakt wel eerst de kleine lettertjes door. Deze kan je lezen door privacy statement te klikken op elke pagina van deze website.

     Activeer/deactiveer de Google Analytics volgcode
     Activeer/deactiveer Google lettertypes
     Activeer/deactiveer Google maps
     Activeer/deactiveer het insluiten van videos

     Onze website gebruikt cookies, voornamelijk afkomstig van services van andere partijen. Selecteer uw privacy voorkeuren en/of geef ons uw akkoord.